De 5 inzichten van de Tolteken, Don Jose Ruiz

In de eenvoud van deze inzichten ligt juist de enorme kracht. Als je de eerste week dagelijks focust om het 1ste inzicht en vervolgens de andere inzichten er bij neemt zal je leven een nieuwe wending krijgen. Een wending naar compassie en innerlijke rust.

  • Het eerste inzicht: wees onberispelijk in je woorden

Gebruik positieve woorden, naar jezelf en naar anderen.  Negatieve woorden geven negatieve energie. En negatieve energie heeft effect op je welzijn lichamelijk en geestelijk!

Let op je woorden en corrigeer als je bemerkt wanneer je woorden hard en negatief zijn. Als het stemmetje in je hoofd bijvoorbeeld zegt: dat doe je niet goed, je bent stom! Probeer dit dan met zachtheid om te draaien. Wat jammer, volgende keer gaat het wel goed, klinkt veel zachter en heeft meer effect op je welzijn. Wat een ander ook doet, probeer bij jezelf te blijven en er niet te veel woorden aan vuil te maken. Als bijvoorbeeld iemand in het verkeer je dwars zit, probeer dan mild te zijn in je gedachten. Negatieve uitingen hebben alleen maar negatief effect op jezelf!

  • Het tweede inzicht: vat niets persoonlijk op

Als je er een gewoonte van probeert te maken je iets niet persoonlijk aan te trekken, hoef je geen belang meer te hechten aan wat anderen doen of zeggen. Je gaat op jezelf vertrouwen om volgens jouw normen en waarden te handelen. Je bent niet verantwoordelijk

wat anderen doen, je draagt alleen verantwoordelijkheid voor jezelf. De mening van een ander zegt alles over de ander en weinig over jou. Het wordt gekleurd door de persoonlijke beleving van de ander. Als je dit begrijpt en dingen dus niet meer persoonlijk opvat, kun je nauwelijks meer worden geraakt door de meningen of daden van anderen.

  • Het derde inzicht: ga niet uit van veronderstellingen

Bijna alle drama en verdriet in je leven is veroorzaakt door uit te gaan van veronderstellingen en het persoonlijk opvatten van woorden en daden. Omdat iets ons raakt, of we iets niet goed begrijpen, gaan we als vanzelf aannames maken, we bedenken we iets, iets wat het zou kunnen betekenen. Als de waarheid uiteindelijk aan het licht komt, blijkt onze aanname meestal nergens op te slaan. Daarom is het altijd beter om eerst te checken, vragen te stellen, dan om uit te gaan van aannames en veronderstellingen. Vind de moed om vragen te stellen en te uiten wat je niet begrijpt, wat je echt denkt en voelt. Wees puur en eerlijk zonder oordeel over de ander.

  • Het vierde inzicht: doe altijd je best

De eerste drie inzichten zullen alleen dan verandering in je leven brengen als je best doet. Verwacht niet dat je altijd in staat zult zijn onberispelijk in je woorden te zijn. Je vaste gewoontes zijn zó ingesleten in je brein, dat het je niet altijd zal lukken. Maar je kunt “je beste best” doen om onberispelijk in je woorden te worden. Verwacht evenmin dat je nooit meer iets persoonlijk zult opvatten, maar doe je best ervoor. En verwacht ook niet dat je nooit meer van een aanname zult uitgaan. Maar je kunt het in ieder geval proberen. Oefening baart kunst.

  • Het vijfde inzicht: wees kritisch en leer te luisteren.

Je weet nu dat het meeste wat je hoort niet waar is; zowel in je hoofd als buiten je. Door kritisch te luisteren naar de ander, luister je voorbij het woord en hierdoor begrijp je de ander beter en daardoor wordt de communicatie beter waardoor er meer duidelijkheid en begrip voor elkaar zal ontstaan. Er is geen oordeel, maar respect voor de ander.