Affirmaties

Een goede methode om negatieve gevoelens/overtuigingen om te buigen is het gebruik van affirmaties.

Negatieve gevoelens komen voort uit negatieve oordelen over onszelf. Gedachten die we in de loop der jaren zijn gaan zien als de waarheid.

Mijn broers zeiden vroeger als ik zong dat ik mijn mond moest houden “je kunt niet zingen”, kreeg ik te horen als ik meezong met mijn favoriete liedjes. Uit angst voor de afwijzing ben ik dus inderdaad gestopt met zingen. Ik had de woorden van mijn broers als waarheid aangenomen. De enige plek waar ik durfde te zingen was in de auto of thuis als ik wist dat er echt niemand was die mij zou horen. Pas na de geboorte van mijn eerste kind werd ik echt hard geconfronteerd met mijn overtuiging en onzekerheid. Ik durfde bijna niet voor haar te zingen! Voelde mij onzeker tegenover dat kleine lieve baby’tje. Wat was ik daar van geschrokken. Een enorme confrontatie!

Hardop zingen was echt doodeng. Bang dat iemand het zou horen en mij zou afwijzen.

Gelukkig kwam toen het boek van Louise Hays, je kunt je leven helen, op mijn pad. Er ging een wereld voor mij open. Door affirmaties te gebruiken kon ik langzaamaan dit oordeel vervangen voor een mildere gedachte: ik mag zingen. Ik vind het fijn om te zingen!

Ik ging het aan en bleef zingen voor mijn dochter al was het beverig en onzeker, maar het ging steeds beter. Het was zo’n overwinning om uiteindelijk vrij te kunnen zijn en met mijn kinderen te zingen! Jaren later heb ik zelfs een korte zangcursus genomen, gevolgd door een optreden, om hier helemaal van los te zijn. Een verademing!

Een affirmatie is een positieve zin die de negatieve gedachte/overtuiging gaat overstemmen. Het brein gelooft het negatieve oordeel en het brein moet dus geconditioneerd worden om iets anders te gaan geloven. In het begin geloof je er dus niets van, toch moet je dan gewoon doorgaan en de zin blijven herhalen. Er komt een moment dat je geen weerstand meer voelt, als je dan doorgaat zal er een moment komen dat je het gaat geloven. De aanhouder wint! Door je gedachten te veranderen verandert je hele leven. Jij bepaalt hoe je wilt denken. Jij hebt de regie over hoe jij wilt denken! Pak hem!

Als kind kunnen we dit niet, worden we geconditioneerd door onze omgeving, maar gelukkig, als volwassenen kunnen wij zelf gaan bepalen hoe wij willen denken!

Door een affirmatie dagelijks te herhalen kan je negatieve overtuiging ombuigen. Ombuigen naar hoe jij wilt denken over jezelf! Hoe positiever je denkt hoe beter jij je voelt.

Een hele mooie affirmatie van Lousie Hay:

“Ik hou van mezelf en daarom zorg ik liefdevol voor mijn lichaam, heb ik een comfortabele woning en werk dat ik met plezier doen, behandel ik alle mensen liefdevol, vergeef ik het verleden en zo ben ik vrij.

Alles is goed in mijn wereld.

Probeer het! Een affirmatie is altijd positief. Het kan dus geen woorden als niet, nooit etc bevatten. Schrijf de affirmatie op en lees hem iedere dag een paar keer hardop. Door de dag heen kun je de affirmatie voor jezelf herhalen. Hoe meer hoe beter.

De affirmatie “ ik vertrouw op mezelf en ik vertrouw op het leven” heeft mij enorm geholpen in een periode dat ik herstelde van een whiplash.

Affirmatie –oefening: ‘Ik vertrouw op mijzelf en ik vertrouw op het leven!’

Affirmaties zijn positieve gedachten die je hardop uitspreekt. Het zijn zinnetjes die je als waarheid in de tegenwoordige tijd opzegt. Zeg een aantal positieve zinnen hardop die je in jezelf wilt installeren, en doe dat dagelijks. Als je er een gewoonte van maakt om dit meerdere keren per dag te doen, is het extra krachtig.

Voorbeeld

  1. Schrijf de zin op “Ik vertrouw op mezelf, ik vertrouw op het leven” en lees hem 3 keer hardop voor aan jezelf.
  2. Doe je ogen dicht.
  3. Zeg: ‘Ik vertrouw op mezelf, ik vertrouw op het leven’, zachtjes in je hoofd.
  4. Herhaal de zin een aantal keer in je hoofd nu met geloof en gevoel. Meen het, wens het jezelf echt.
  5. Herhaal de zin meerder malen per dag.
  1. Pro-versie: sta voor de spiegel en kijk jezelf in de ogen aan terwijl je deze affirmatie zegt.