Niet kunnen doen wat je gewend bent te doen. Een overheid die je beperkt in je bewegingsvrijheid. Wat doet dit met jou? Ga je in de weerstand? Ga je in gevecht en veroordeling? Ga je naar boosheid? Of maak je er het beste van en ontdek je juist nieuwe mogelijkheden?
Boosheid en afzetten geeft soms een gevoel van macht. Het is de ander die je dit gevoel geeft dus de ander is verantwoordelijk voor jouw gevoel. Maar klopt dit echt? Of is het je eigen verantwoordelijkheid hoe jij je voelt?
Nu je dit leest nodig ik je uit om naar binnen te gaan. Niet met woorden maar voelen, gewaar zijn. Wat gebeurt er in je lichaam als je dit leest. Neem even de tijd voor je verder leest.
Als je lichaam ontspannen is en je wellicht enige nieuwsgierigheid voelt, fijn! Voel je spanning of stress dan kan het zijn dat je je hart (deels) hebt afgesloten om niet in contact te komen met wat er werkelijk in je leeft. Voel je wellicht onmacht? Of iets anders? Hoe zou het zijn als je nu op dit moment in gedachten gaat naar een fijne gebeurtenis. Ga er maar weer helemaal in, waar was je, met wie en wat voelde je? Het helpt wellicht als je je ogen even dicht doet. Ervaar weer helemaal gevoel dat je toen had. Misschien komt er zelfs wel een glimlach op je gezicht.
Als je dit hebt gedaan en het positieve gevoel naar boven kon halen heb je op een positieve manier contact gemaakt met je lichaam. Waarschijnlijk voelt het nu iets meer ontspannen of lichter aan. Je lichaam wil zich van nature namelijk ontspannen. Positieve gedachten geven je lichaam een gevoel van veiligheid en ontspanning. Negatieve gedachten activeren de vecht en vlucht respons in ons lichaam waardoor alles in staat van alertheid komt. Te lang in deze staat van stress kan lichamelijke klachten en depressiviteit veroorzaken.
Hoe zou het zijn om nu je gedachten over de huidige situatie te veranderen? In plaats van verzet, boosheid of veroordeling te zoeken naar de nieuwe mogelijkheden die er op dit moment in je leven zijn. Negatieve gedachten vervangen door hoopvolle (positieve) gedachten.
Wat heb je altijd al willen doen, beoefenen of onderzoeken? Wat kun je nu doen wat je een tevreden gevoel geeft? Bijvoorbeeld die brief sturen die je al lang hebt laten liggen, iemand bellen die je al lang niet hebt gesproken, vrijwilligers werk doen, je kamer veranderen of dat boek lezen? Wat zou je een goed gevoel geven?
Waar je op focust groeit. Dus vraag jezelf eens af: waar wil ik op focussen? Op een gevoel van welbevinden of op negativiteit? Op zachtheid of hardheid? Wil ik mijn lichaam in staat van stress brengen of juist in een staat van ontspanning?
Ik wil je uitnodigen om na het lezen van dit stukje je ogen dicht te doen en even in stilte te zitten en te ervaren wat er naar boven komt. Waarnemen zonder in de gedachten en gevoelens verstrikt te raken. Nieuwsgierig zijn naar wat boven komt.
Daarna kun je eventueel schrijven wat er bij je naar boven kwam.
Succes met dit zelfonderzoek!